AR-GE Merkezi Açıldı.

Tüpraş ArGe Merkezi Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından törenle açıldı.

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’un ev sahipliğini yaptığı törene, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Koç, Temel Kamil Atay, Bülent Bulgurlu, Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, bilim kurum ve insanları, merkezi ve yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Törende katılımcılara hitap eden Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, “Ülkemizde özel sektörün ilk ArGe faaliyeti, kurucumuz merhum Vehbi Koç tarafından 1975 yılında, holding bünyesinde kurulan “Koç Araştırma ve Geliştirme Merkezi” ile başlamıştır. 39 yıl sonra, ülkemizin enerji ve akaryakıt sektörlerine ait ilk ve tek ArGe Merkezinin açılışı için bir aradayız. Ülkemizin geleceğine duyduğumuz güven, bizi daha yüksek hedefler koymaya yönlendiriyor. Küresel rekabette kalıcı olmak ve başarı için, teknolojik yetkinliğe ulaşmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Çünkü günümüzde şirket başarıları artık teknolojik yetkinlikler ve patent sayıları ile de ölçülmekte. Son beş yılda yaptığımız 3 Milyar Türk Lirası ArGe harcamasına ek olarak, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz 677 Milyon Türk Lirası bedel ile ülkemizin özel sektör ArGe harcamasının yaklaşık ’unu gerçekleştirdik. Avrupa Komisyonu’nun ArGe harcamalarına göre yaptığı ilk bin şirket sıralamasında 614’üncü sırada yer alarak, ülkemizi temsil eden tek Türk kuruluşu olduk. Bu gurur ve sorumlulukla teknoloji geliştirme ve yaratıcı yenilikçiliğin önemine olan inancımız, heyecanımızı bir kat daha arttırıyor. Topluluğumuz 88 yıldır geleceğe hazır olmak için yatırımlarını zamanında ve başarı ile gerçekleştirmek için çalışmalarını şevkle sürdürmektedir. İçinde bulunduğumuz rekabetçi ortamda zamanın ruhunu yakalamanın, uzun vadeli stratejilere odaklanmak, riskleri etkin biçimde yönetmek ve teknolojik yetkinliğe ulaşmaktan geçtiğine inanıyoruz. Bu inançla ArGe faaliyetlerine yaptığımız yatırımlara topluluk olarak devam edeceğiz. Uzman araştırmacıları, AB standartlarında en üst seviyedeki ölçme ve test yeteneğine sahip laboratuvarları ile ArGe Merkezimiz, Topluluğumuz ve ülkemizin lider sanayi şirketi Tüpraş’ı teknoloji geliştirme çalışmalarında da öncü kılacağına inanıyorum” dedi.

Davetlilere Tüpraş ve ArGe Merkezi hakkında bilgi veren Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, kuruluşundan bu yana ülkemizin akaryakıt ihtiyacını, gelişmiş rafineri teknolojisini uygulayarak, güvenli ve en yüksek kalitede sağlayan Tüpraş’ımızın gelişiminde önemli bir kilometre taşı olacak Arge Merkezi açılışının kentin insanı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın himayelerinde yapmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “2006 yılında 8 konsorsiyumun katıldığı ihalede 4 Milyar 140 Milyon Amerikan Doları ödeyerek Tüpraş’ın % 51 hissesini devir alan Koç Grubu, Tüpraş’a her alanda yatırım yapmaya devam ediyor. Performansına güvenilen, insan kaynağına özenilen bir rafineri şirketi olma hedefimize, kendi teknolojisini de üreten bir rafineri şirketi olma hedefini ekledik. Tüpraş’ın bugünkü değerini oluşturan, kuruluşundan bugüne proseslerini, verimlilik ve enerji tasarrufu çalışmalarını geliştiren, uzun vadeli teknolojik yatırımlarını belirleyen Teknik Servislerin, ArGe ile artık kendi teknolojisini üretmesini sağlayacaktır. Bu hedefi belirlemede mevzuattaki teşviklerden büyük cesaret aldığımızı ifade etmek isterim. Eylül 2009 yılında kurularak, 2010 yılında faaliyete geçen merkezimizde 6 Doktora, 40 Yüksek Lisans mezunu olmak üzere, 103 personel 26 proje üzerinde çalışmaktadır” dedi. Tüpraş’ın sürdürülebilir başarısı ve geleceği için, geniş bir coğrafyada çalışan endüstri ve rafinericilerin başarılı olabilmesi için, sahada operasyonun da içinde çalışabiliyor olmaların önemine dikkat çekerek, mevzuatın bu açıdan bir kez daha değerlendirilmesine dikkat çeken Erkut, “Tüpraş’ın ArGe stratejisi çerçevesinde, üniversiteler, araştırma merkezleri ve sanayi ile gerçekleşecek ortak çalışmalar sonrasında ortaya çıkacak bilgi birikiminin önemine değinerek 23 projenin üniversite grupları birlikte yürütüldüğünü, ayrıca Koç Üniversitesi ile alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve kullanımı için Koç Üniversitesi Tüpraş Enerji Merkezi – KÜTEM” in, Ege Üniversitesi bünyesinde Mikroalg Geliştirme Laboratuvarı kurulmuş, Boğaziçi Üniversitesi ile “Yakıt ve Enerji Teknolojileri” yüksek lisans programı, ODTÜ ile “Temel ve İleri Rafinerici Yetiştirme Eğitim Programı” (RAYEP), Kocaeli Üniversitesi ile bor içerikli katalist çalışmasını sürdüryoruz” dedi. Erkut, bu teknolojik alt yapı ile nitelikli insan kaynağının, merkezin performansını katlayarak arttıracağına inandığını, insan kaynağına yapılan yatırımın yanı sıra, bugüne değin Tüpraş’ta 4,5 Milyar Dolar yatırım gerçekleştirildiğini, devreye girmesine 213 gün kalan, halen sahada 8 Bin kişinin çalıştığı, yaklaşık 3 Milyar Dolara mal olacak Fuel Oil Dönüşüm Yatırımının bütün hızıyla devam ettiğini, projenin ilerlemesi ” seviyesinde üretime geçmesiyle ülkemiz cari açığını yılda 1 Milyar Dolar azaltacağını, proje ile İzmit Rafinerisinin “Dönüşüm Endeksi” kriterinde dünya rafinerileri arasında en üst seviyeye çıkacağını belirtti.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Bilim ve bilgiyle hareket ettiğiniz zaman, araştırdığınız zaman önemli mesafeler alıyorsunuz. Biz de körfezin temizliği konusunda 10 yıldır TÜBİTAK’la çalışıyoruz ve önemli başarılar elde ettik. ArGe çalışmalarına önem verdiğiniz zaman her konuda ilerleme kaydediyorsunuz. Bütün kurumlarımızın ArGe çalışmalarına önem vermesiyle ülkemiz her konuda gelişimeyi, ilerlemeyi, kalkınmayı sağlıyacağına inanıyorum” dedi.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca ise “Bugün ilimizin amiral gemilerinden birisi olarak adlandırdığım Tüpraş’ın ArGe Merkezinin açılışındayız. Tabi bu tesisler bizim ilimize ve ülkemize çok katkılar yapıyor. ArGe ile birlikte bu katkıların çok daha fazla olacağını, ülkemizdeki teknolojinin, katma değerin, üretimin artmasına ve bu yöndeki çalışmalara da öncülük etmek suretiyle çok faydalı olacağını umuyoruz. Tabii Koç Ailesi ile sadece yatırımlar dolayısıyla tanışmıyoruz kent olarak. Aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinin üstlenilmesinde özellikle eğitim yatırımlarında bir kısım sosyal desteklerde bizi hiçbir zaman kırmadılar, önerilerimizi geri çevirmediler. Bu boyutuyla da ben ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Sanayinin kentle uyumlu olması, kentin ihtiyaçlarına karşı duyarlı olması ve aynı zamanda oradaki refah düzeyini artıracak yenilikleri de o kente getirmesi bence en önemli unsurlardan birisidir. Koç Ailesine bağlı tesisler, fabrikalar Ford, Tüpraş ve diğer şirketleri bu anlamda gerçekten önemli katkılar yaparak özellikle ülkemizin vergi gelirlerinin arttırılmasında ve dolayısıyla Büyükşehir Belediyemiz ve diğer belediyelerinin payının arttırılmasına da önemli katkıları var. Kimya sektöründe, petrokimya alanında kentimizin bir anlamda bir üretim üssüdür, merkezdir. Öyle tahmin ediyorum ki, buradaki ArGe faaliyetleri kendi alanlarında yaratılacak katma değere önemli katkılar yaptığı gibi, bu alanda faaliyet gösteren diğer şirketlerin de aynı şekilde bir üst lige çıkması, ArGe’lerini geliştirmesi konusunda önemli katkılar yapacaktır. Ben bu katkılarından dolayı Koç Ailesine, Tüpraş’a, Ford’a ve diğer kuruluşlara tekrar teşekkür ediyorum. Bu merkezin öncelikle Tüpraş’a, Aileye, ilimize, ülkemize önemli katkılar yapmasını diliyorum” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Ben de kendi şehrimde Türkiye’nin en öncelikli alanında faaliyet gösteren, Türkiye’nin en büyük şirketinin geleceğini teminat altına alacak, en önemli yatırımının açılışında bulunmaktan dolayı çok büyük bir memnuniyet duyuyorum. Evet dünyada da Türkiye’de de en önemli, en öncelikli sektör şu anda enerji sektörü. Dünyadaki pek çok siyasi olayın yansımasında veya sebebinde enerji alanındaki rekabeti görmek mümkün. Hatta şu dönemde yaşanan pek çok olayda da enerjiyle ilgili pek çok mücadelenin izini görüyoruz. Bu artık çok saklanamaz bir gerçek haline geldi. Bu noktada ülkemizin stratejik konumunun farkındayız. Bu alanda da Türkiye’nin tartışmasız en büyük şirketi ama aynı zamanda da sanayide de Türkiye’nin bir numaralı şirketi Tüpraş’tayız. Tüpraş, daha önce İpraş olarak kurulmuş, Türkiye’de devlet yatırımı olarak, ülkemize çok önemli hizmetler vermiş, ülkemizin çok önemli ihtiyaçlarını karşılayarak 2006 yılında özelleşmiştir. O dönemde inanılmaz tartışmalar vardı. Tüpraş stratejiktir özelleştirilemez diye. Ben o dönemde Kocaeli’nde İl Başkanıydım. Çok ciddi, edebi, felsefi gerekçelerle bu özelleştirmeye karşı çıkılmıştı. Bugün burada biraz önce hem tanıtım filminde hem Genel Müdürümüz Yavuz Bey’in ortaya koyduğu rakamlarla ne kadar doğru bir iş yaptığımızın, Tüpraş’ı özelleştirmekle Türkiye’nin geleceğine yönelik ne kadar iyi bir adım attığımızı bir kez daha görmüş olmanın doğrusu gururunu ve kıvancını yaşadım. Yani 5 Milyar Dolara yakın yeni yatırım. Şimdi devlet mantığıyla ve devlet bürokrasisiyle bu 5 Milyar Dolarlık yatırımı sizin yapmanız öyle kolay mı değil. Hiç kolay değil. Ve bu kadar yeni istihdamı sağlamanız hiç kolay değil ama burada Koç Ailesinin değerli mensupları var eminim burada Koç ailesinden de olsanız sırtınız terlemeden maaş alamazsınız. İşte bu sayede Tüpraş bir dünya markası haline geldi. Bugün ülkemizin geleceğine ve Tüpraş’ın geleceğine yönelik de en önemli en stratejik adımlardan bir tanesinin hayata geçmesi sebebiyle, bir açılış töreni sebebiyle bir aradayız.

Bugün içinde bulunduğumuz Tüpraş ArGe Merkezi’nde şu ana kadar 100 Milyon Lira’ya yakın bir yatırım var burada ama sevindirici olan da şu, yaklaşık 40 Milyon Lira’ya yakın desteği biz vermişiz. Yani 40 Milyon Lira’ya yakın destek Koç Grubu için çok anlamlı bir destek olmayabilir ama devletin bu noktada yanında olduğunu hissetmesi sadece Koç Grubu için değil Türkiye’de ArGe ve inovasyona yatırım yapan her şirket için, her kurum için çok önemli. Biraz önce Genel Müdürümüzün ifade ettiği Tüpraş’ın sadece Kocaeli Üniversitesi ile değil, Türkiye’nin pek çok üniversitesi ile işbirliği yapıyor olması, birlikte çalışıyor olması inanıyorum ki diğer tüm ArGe’ye yatırım yapan şirketler açısından örnek olacak. Çünkü bir tarafta yetişmiş insan gücünüz var, diğer taraftan çözmeniz gereken sorun var diğer bir başka taraftan da ihtiyaç duyduğunuz bir kaynak var işte bu kamu-üniversite-sanayi işbirliği bunu, birlikte çalışmayı teşvik eden bu noktada ciddi kamunun destekleriyle üniversitenin birikimini, sanayinin ihtiyaçlarını bir araya getirip ülkeye katkı sağlayan bir yapı. İşte bu ArGe merkezi bu noktada bize çok önemli faydalar sağlayacağına inanıyorum burada çalışan herkese, her bir arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Özellikle Tüpraş Ailemize bu noktada ArGe Merkezi hele hele enerji alanında hele hele Türkiye’nin dışa bağımlılığının en yüksek olduğu alanda ArGe ve inovasyon çalışmasına bu kadar büyük önem ve değer verdikleri için çok teşekkür ediyorum. Buradan çıkacak sonuçların çok fazla ve hızlı şekilde patente ve ürüne dönüşmesini temenni ediyorum, başta Koç Ailesi olmak üzere emeği geçen her bir arkadaşıma teşekkür ediyorum, ArGe merkezimizin ilimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Günün anısına Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç,’un takdim ettiği armağanın yanısıra Tüpraş Fuel Oil Ünetisinin devreye girmesine 213 gün kaldığı için bakanın adına aynı sayıda fidan dikildi.

Arazi seçiminden, yaşam döngüsü, çevresel sorumluluk, iklim verileri ve bölgeye özgü koşullara uygun tasarımı, kullanılan enerji ve suyun tasarrufu, ihtiyacı kadar tüketen, yenilenebilir verimli enerji kaynakları kullanımı, doğal ve atık üretmeyen çevre dostu ekosistemlere duyarlı malzeme seçimi ile yapımı sonucu Amerika Birleşik Devletleri merkezli Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından LEED yani Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik kategorisinde Altın –Yeşil Bina Sertifikasına layık görülen Tüpraş ArGe Merkezinin açılışını yapan heyet, ArGe Laboratuvarlarını gezerek, teknik elemanlardan cihazlar hakkında bilgi aldılar. ArGe Merkezi açılışının ardından aynı alanda bulunan Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım sahasında inceleme gezisi yapan heyet, yetkililerden projenin dtayları ve gelinen aşama hakkında bilgi aldı.

Tüpraş’ın ArGe Yolculuğu

Rafinericilik alanında küresel bir oyuncu olarak, rekabet yeteneği yüksek, operasyonel mükemmelliğe sahip, teknolojik yenilikleri, faaliyetlerinin her alanında uygulama hedefiyle 11 Eylül 2009’da ArGe yolculuğuna başladık. Tüpraşlıların 2015 yılının Tüpraş’ı için tasarladığı teknoloji ve yenileşim sürecinin planlanmasının ardından ilerlediği bu yolda ürettiğimiz her bir proje ile ülkemize, dünya enerji sektörüne katkı sağlamayı hedefliyoruz. Hayata geçen tüm projelerde temel amacımız, rafinericilikte en yetkin teknolojileri geliştirerek, sahaya başarıyla uygulayan bir yetenekle, akaryakıt ürünlerinin niteliğini arttırmak, yepyeni ürünler üretmek.

Bir yıl sonra, 2 Ağustos 2010 Tüpraş ArGe Merkezi başvurumuz onaylandı. Yenileşim yönetimi, ürün ve proses geliştirme çalışmalarımız sürerken, 23 Eylül 2011’de ilk patent başvurumuzu yaptık.1 Ekim 2011 Tüpraş, AB ArGe Projelerine kabul edildi. Tüpraşlıların yıl boyunca gerçekleşen faaliyetlerinin ödüllendirildiği Tüpraş ArGe günümüzü ilk kez 5 Nisan 2012 kutladık. 25 Eylül 2012’de ArGe Merkezimiz Türkiye’nin en nitelikli 2. ArGe Merkezi ilan edildi. Ülkemiz ArGe sıralamasında 2011 yılında Türkiye 14.’lüğümüzü, 2012’de 9.’luğuna taşıdık. 15 Şubat 2013 Tüpraş’ın ilk AB EUREKA projesi kabul edildi. Enerji alanında mükemmeliyet merkezi oluşturmak için Koç Üniversitemiz ile “Enerji Sistemleri Geliştirme Merkezi - KÜTEM’i 24 Eylül 2013’te kurduk. Tüpraş’ın ilk ticari ürün markası “HexMon” Avrupa Birliği Markası (CTM) olarak 26 Aralık 2013’de tescil edildi. Merkezimiz, kuruluşundan bu yana geçen 3,5 yıl içinde, 19 TEYDEB onaylı, 2 EUREKA etiketli, ARDEB 1003 ve 1 AB FP7 onaylı projeyi başarıyla tamamladı. TÜBİTAK ve AB ArGe fonlarınca onaylanmış projelerin yanı sıra 26 projeyi de sürdürüyoruz. 24 Ocak 2014 Türk Patent Enstitüsü’nün “2013 Yılında En Çok Yerli Patent Başvurusu Yapan Firmalar” sıralamasında 10 patent başvurusu ile 26. sırada yer aldık. Bugüne değin, 74 ulusal ve uluslararası bilimsel makalemiz yayınlandı. Tüpraş’ın patent sayısı 19’a ulaştı. 15 Nisan 2014 Ülkemizin lider enerji kuruluşu olarak, 6 doktora, 40 yüksek lisans mezunu araştırmacıdan oluşan 103 ArGe Merkezi çalışanımızla 4709 Tüpraşlı olarak ülkemiz için gelişmeye, üretmeye devam ediyoruz…

Tüpraş ArGe Merkezi Hakkında

Tüpraş İzmit Rafinerisi B Bölgesi’nde 19 Eylül 2012 tarihinde yapımına başlanan tasarım ve test merkezi, laboratuvar alanı, ofisler ve iki yüz kişilik konferans salonundan oluşan yaklaşık 7.500 m2 alana, 32 Milyon TL maliyetle kurulmuştur. Kampüs geleceğimize yönelik petrokimya ve rafineri teknolojileri geliştirmek, sahada uygulamak üzere başlanan ArGe faaliyetlerinin sonucunda elde edilen fikri ve sınai hakları korumak üzere yapılandırılmıştır. Tüpraş’ın ArGe stratejisi çerçevesinde hedefimiz, üniversiteler, araştırma merkezleri ve sanayi ile gerçekleştirilecek ortak çalışmalar sonrasında ortaya çıkacak bilgi birikimi, ülke ve şirketimiz ortak değerlerinin tasarruf altına alınıp, işbirliği kültürünü gerek şirket içinde gerek ise sektör genelinde yaymak ve üniversitelerimizin ilgili bölümlerini ArGe merkezimizin paydaşı olarak değerlendirmektir.

Uzman araştırmacıları, AB standartlarında en üst seviyedeki ölçme ve test yeteneğine sahip laboratuvarları ile ArGe Merkezimiz, Koç Topluluğunun ve ülkemizin ekonomik ve stratejik anlamda en büyük sanayi şirketi olan Tüpraş’ı, rafinericilik, akaryakıt ve enerji alanında yapılacak teknoloji geliştirme çalışmalarında da öncü kılacaktır. ARGE Kampüsümüz ayrıca, Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından Altın Yeşil Bina Sertifikasına layık görülmüştür.

Topluluğumuz 88 yıldır geleceğe hazır olmak için yatırımlarını zamanında ve başarı ile gerçekleştirmek için çalışmalarını tutkuyla sürdürmektedir. İçinde bulunduğumuz rekabetçi ortamda zamanın ruhunu yakalamanın, uzun vadeli stratejilere odaklanmak, riskleri etkin biçimde yönetmek ve teknolojik yetkinliğe ulaşmaktan geçtiğine inanıyoruz. Bu inançla ArGe faaliyetlerine yaptığımız yatırımlara topluluk olarak hız kesmeden devam edeceğiz.